[pic=659_1274376083.jpg][pic=659_1274376072.jpg]Varkensbedrijf Wolkenhoeve in de Wolkenstraat in Geel is het 1e Belgische varkensbedrijf dat haar biggen niet langer castreert. Door de keuze voor een innovatief vaccin verbeteren Chris en Ria Peeters-Nouwen het dierenwelzijn op hun bedrijf. Zij lopen duidelijk voor op de ontwikkelingen in de wetgeving, die castratie vooralsnog toestaat. Consumenten staan alvast positief tegenover vaccinatie, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het vlees dat in de eigen hoevewinkel te koop is, heeft tevens een lage ecologische voetafdruk. Hiermee bekrachtigt het bedrijf haar pioniersrol in de moderne varkenshouderij. [b]2 prijzen[/b]Vorig jaar namen Chris en Ria Peeters-Nouwen twee prestigieuze prijzen in ontvangst voor hun duidelijke visie en aanpak van de varkenshouderij. In januari was er de ‘Flanders Golden Pig Award’. De varkenshouderijsector reikt deze prijs uit aan de varkenshouder die er als beste in slaagt om een goede bedrijfsvoering te combineren met een goede integratie van het bedrijf in de landelijke omgeving en duurzame ontwikkeling. In oktober kreeg “Wolkenhoeve” ook de Agrafiek Prijs. Deze wordt door de sector uitgereikt aan het meest ondernemende en innoverende varkensbedrijf van België. Met de keuze om de biggen niet langer te castreren, zet het bedrijf opnieuw een stap vooruit. Prof. Dirk Lips, voorzitter van de Raad voor Dierenwelzijn, is dan ook enthousiast over dit nieuwe initiatief van “Wolkenhoeve” voor het verbeteren van het dierenwelzijn. Hij benadrukt dat België niet hoeft te wachten op een Europese regelgeving, omdat vaccineren de concurrentiepositie van de varkenshouderijen niet onder druk zet. “De betere voederconversie compenseert de kostprijs, waardoor het dierenwelzijn verbetert zonder dat het inkomen van de boer verslechtert.” [i][b]Wolkenhoeve[/b][/i]Het gesloten varkensbedrijf verzorgt in groepshuisvesting 1.400 vleesvarkens, 600 biggen en 200 zeugen. De dieren worden er geboren en blijven op het bedrijf tot ze slachtrijp zijn. Omdat de varkens bovendien gevoerd worden met vers natuurlijk voer uit België is de ecologische voetafdruk van het vlees laag. Wanneer de klanten naar de hoevewinkel komen is dit helemaal goed voor het milieu.[i][b]Kwaliteit en welzijn[/b][/i]Chris Peeters vertelt dat sinds hij en zijn vrouw in 1990 met het bedrijf begonnen kwaliteit en dierenwelzijn altijd voorop hebben gestaan. “Des te beter de dieren het hebben, des te beter is de kwaliteit van het vlees. Hoe je dit ook draait of keert, de kwaliteit van de voeding en de levensomstandigheden van een varken proef je gewoon in het vlees.” Castreren is nodig omdat dit voorkomt dat de zogenoemde berengeur in het varkensvlees gaat zitten. Deze geur ontstaat zodra varkens in hun pubertijd komen. De geur trekt vrouwtjesvarkens aan. “Voor mensen is deze geur echter zeer onaangenaam.” Het castreren gebeurt vaak van zodra de biggen drie dagen oud zijn. “We moeten dit doen, maar dit is geen aangenaam werk”, verzekert Peeters. “Daarom zijn we al geruime tijd geleden op zoek gegaan naar een methode hoe we de dieren het leed kunnen besparen.” Uiteindelijk vonden de eigenaars van “Wolkenhoeve” een vaccin dat berengeur voorkomt, zonder dat de biggen daarvoor gecastreerd moeten worden. “Samen met de dierenarts werd de nodige informatie ingewonnen. Negen weken geleden stopte Wolkenhoeve met het castreren van de berenbiggen om dan over drie tot vier weken te beginnen met vaccinatie.” [i][b]Consumenten positief[/b][/i]Uit wetenschappelijk onderzoek van de Gentse vakgroep Landbouweconomie van professor Wim Verbeke blijkt alvast dat de consumenten positief staan tegenover vaccinatie in vergelijking met castratie. “Uit de meest recent Europese studie, eind 2009, blijkt dat niet minder dan 72% van de ondervraagde Belgische consumenten de voorkeur geeft aan vaccinatie boven castratie. [i][b]Magerder vlees[/b][/i]Onderzoek van de Vakgroep Dierlijke Productie van de Universiteit Gent toont alvast aan dat de karkassen van de gevaccineerde varkens magerder zijn dan van gecastreerde varkens. “Hierdoor hebben de kakassen minder rugspek en meer hammen, schouders en buiken die in een hogere kwaliteitscategorie vallen”, aldus professor Stefaan De Smet. “Deze bevindingen stemmen overeen met buitenlands onderzoek.” Onderzoek aan een Spaanse Universiteit toont verder aan dat de smaak en de kleur van het vlees niet verschillen in vergelijking met gecastreerde varkens. In geen enkel onderzoek werd tot nu toe berengeur vastgesteld bij gevaccineerde varkens.